Checklist inrichten Matomo en Piwik

Wij gebruiken deze checklist in onze training Matomo/Piwik maar jij kan hem hier ook gebruiken om jouw Matomo/Piwik-installatie te controleren. Zo kun je de betrouwbaarheid en bruikbaarheid van je statistieken verbeteren.

1. Trackingcode overal geplaatst

Uitleg

Heb je de Piwik-code op elke pagina geplaatst? Denk ook aan bijzondere pagina's, zoals een zoekresultatenpagina, een 404-pagina en een formulier. Kijk vooral ook naar subdomeinen of webapplicaties.

Aanpassen

Scan je site met ScreamingFrog (betaalde versie). Plaats de code op de ontbrekende pagina's.

2. Eén webadres per pagina

Uitleg

Soms heeft een pagina 2 webadressen, bijvoorbeeld www.mijnwebsite.nl en www.mijnwebsite.nl/index.php voor een homepage. Als deze niet via een redirect naar elkaar doorverwijzen, zijn dat voor Piwik 2 pagina's. Als je dan wilt weten hoe populair de pagina is, moet je altijd nog handmatig de statistieken van beide pagina's optellen. Niet handig. Ook niet voor SEO.

Aanpassen

Controleer met ScreamingFrog op duplicate paginatitels. Redirect verschillende adressen met een permanente redirect, een 301.

3. Elke pagina een unieke titel

Uitleg

Stel: de pagina 'Afspraak maken voor paspoort' en de pagina 'Afspraak maken voor identiteitskaart' hebben allebei de paginatitel 'Afspraak maken'. Ze zijn dan in Piwik moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zorg daarom dat elke pagina een unieke titel heeft. (Ook dat heeft weer veel andere voordelen.)

Aanpassen

Controleer met ScreamingFrog op duplicate paginatitels. Als die er zijn, controleer of dat dan ook verschillende pagina's zijn met statuscode 200. Als dat zo is, geef ze een unieke titel.

4. Menustructuur zichtbaar in de url

Uitleg

De meeste sites hebben hun content ingedeeld in categorieën. Wij hebben op onze site bijvoorbeeld de onderdelen 'Trainingen' en 'E-books'. Wil je die onderdelen terugzien in Piwik, dan moeten die zichtbaar zijn in de url.

Aanpassen

Bekijk de webadressen van je site. Zie je hierin de menustructuur niet terug, pas de site daarop aan.

5. Eigen bezoek uitsluiten

Uitleg

Normaal gesproken wil je niet je eigen bezoek laten meetellen in de bezoekersstatistieken.

Aanpassen

Sluit je eigen bezoek uit op IP-nummer. Dat is handig als je de hele organisatie wilt uitsluiten. Hou ook rekening met thuiswerken. Je kunt ook op individueel niveau afsluiten met een cookie. Doe dat dan in elke browser waarin iemand werkt.

6. Meten interne zoekfunctie

Uitleg

Zorg dat je meet welke zoekwoorden mensen gebruiken in de zoekfunctie op jouw site.

Aanpassen

Controleer of Piwik de zoekacties op de eigen site meet. Zo niet, voeg dan je zoekparameter toe aan Piwik.

7. Verkeer vanaf nieuwsbrieven of andere bronnen meten

Uitleg

Gebruik je Google AdWords of Facebook Ads? Twitter je? Heb je banners op je site? In al deze gevallen moet je hiervoor een campagne aanmaken.

Aanpassen

Zie de uitleg in ons e-book Piwik voor het aanmaken van een campagne.

8. Deelstappen in formulier meten

Uitleg

Als een formulier uit meerdere pagina's bestaat is het zinvol om te meten of mensen tussendoor ergens afhaken. Heb je formulieren die uit meerdere pagina's bestaan? Kijk dan of de URL wel of niet wijzigt.

Aanpassen

Het meten van de verschillende stappen in een formulier kun je doen met custom variables. Zie ook daarvoor ons e-book Piwik. (Met dank aan Frank Schaap voor deze tip).

9. SSL op jouw site

Uitleg

Als jouw site geen SSL gebruikt, dan ziet Piwik alle verwijzende sites die wel SSL gebruiken als direct verkeer, en niet als verwijzend verkeer.

Aanpassen

Installeer SSL op jouw site om dit op te lossen. (SSL gebruiken heeft natuurlijk nog veel meer voordelen.)

10. Interne links meten

Uitleg

Als je pagina's hebt waarin gebruik wordt gemaakt van interne links, bijvoorbeeld als de pagina tabbladen heeft of een intern menu, dan is het handig om het gebruik van deze interne links ook te meten.

Aanpassen

Kies in Piwik de optie 'Paginafragmenten volgen', zie Administratie » Instellingen.

11. Eigen (sub)domein voor Piwik

Uitleg

Piwik moet nooit draaien op het domein van je site, maar altijd op een subdomein of een ander eigen domein.

Aanpassen

Plaats Piwik op een eigen domein, bijvoorbeeld een subdomein. Bijvoorbeeld: bij ons staat onze site op www.theinternetacademy.nl en staat Piwik op stats.theinternetacademy.nl.

12. SSL voor Piwik

Uitleg

Met Piwik sla je privacygevoelige gegevens van jouw bezoekers op. Zorg dat je dit goed beveiligt, onder ander door gebruik te maken van SSL.

Aanpassen

Installeer SSL op je Piwik-site.

 13. Toegang Piwik beperken tot eigen IP-adres

Uitleg

Je kunt Piwik beter beveiligen door alleen toegang toe te staan voor de IP-adressen van de beheerders.  

Aanpassen

Gebruik .htaccess (voorbeelden htaccess) om IP-adressen uit te sluiten. Piwik moet daarvoor wel op een Apache-webserver draaien.

Verder met Piwik

In ons e-book Matomo/Piwik lees je meer over Piwik installatie en het gebruik ervan om het bezoek van je website te meten en te analyseren. Op matomo.org vind je uitgebreide documentatie. Advies nodig of heb je vragen, mail ons gerust op info@theinternetacademy.nl.

Terug naar overzicht
Naar boven