Opleiding WCAG-specialist

31 januari 2023 t/m 27 juni 2023 (14 dagdelen)

In deze opleiding van 14 dagdelen leg je de basis voor een goede technische kennis van WCAG 2.2 AA. Handig als je websites test op toegankelijkheid, externe toegankelijkheidsaudits beoordeelt of zelf websites bouwt. De opleiding is ook de ideale voorbereiding voor een WAS-certificering.

Inschrijven

Resultaten

 1. Je hebt technische kennis van de succescriteria van WCAG 2.2 AA.
 2. Je bent bekend met de meest gebruikte technieken om te voldoen aan WCAG 2.2 AA.
 3. Je kunt zelf in grote lijnen een WCAG-inspectie op een website doen.
 4. Je kunt audits van anderen beoordelen en begrijpen.

De opleiding leidt je niet op tot WCAG-auditeur. Daarvoor is een intensiever opleidingstraject nodig, vaak fulltime 6 maanden.

Algemeen

De opleiding is een combinatie van fysieke bijeenkomsten, online bijeenkomsten en e-learning. In totaal zijn het 14 dagdelen: 12 keer online van 9.30 tot 12 uur (met Zoom) en de laatste dag op locatie in Utrecht van 10.00 tot 16.00 uur.

Bij elke dag hoort voorbereiding: de e-learning en vaak het maken van een opdracht. Het is mogelijk om eigen casuïstiek in te brengen. De opleiding sluit af met een examen.

Bij een geslaagd examen krijg je een certificaat van The Internet Academy. Na de opleiding kun je met vragen terecht bij onze support-afdeling.

Web Accessibility Specialist-certificering (WAS-certificering)

Deze opleiding is ook de ideale voorbereiding voor de certificering tot Web Accessibility Specialist (WAS).

Een website toetsen op toegankelijkheid is gespecialiseerd werk. Als klant of afnemer van een toets is het belangrijk om te weten dat degene die toetst ook echt gekwalificeerd is. Dat kan je tegenwoordig aantonen met een certificaat van het International Association of Accessibility Professionals (IAAP). De belangrijkste certificering is die van Web Accessibility Specialist (WAS).

Om een WAS-certificaat te krijgen moet je een uitgebreid examen afleggen én een jarenlange ervaring met het onderwerp kunnen aantonen.

Deze opleiding bied je een ideale voorbereiding op het examen voor de WAS-certificering. Wij behandelen in de opleiding alle relevante onderwerpen die je moet weten voor de WAS.

Doelgroep

 • Accessibility officers (functionaris (digitale) toegankelijkheid)
 • Functioneel beheerders verantwoordelijk voor digitale toegankelijkheid
 • Iedereen die WCAG-audits beoordeelt en begeleidt
 • Webbouwers
 • Iedereen die een WAS-certificering wil halen

Voorkennis

 1. Goede kennis van html
 2. Redelijke kennis van css
 3. Beperkte kennis van JavaScript

Is je kennis van HTML nog onvoldoende, dan kun je als voorbereiding kosteloos de e-learning: Kennismaken met HTML en CSS: maak je 1e webpagina volgen.

Inhoud

Dagdeel 1: Introductie in digitale toegankelijkheid, wetgeving en richtlijnen

Dit onderwerp beschrijft de behoeften van mensen met een handicap en biedt belangrijke achtergrondinformatie over toegankelijkheidsrichtlijnen, wetten en beweegredenen. Op dit 1e dagdeel zijn aan het begin alle docenten aanwezig voor een voorstelrondje.

Datum: 31 januari 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/9341661365 (account 1)
Voorbereiding: E-book WCAG in de praktijk
Docent: Jaap van de Putte

Dagdeel 2: Testen op webtoegankelijkheid: basismethoden en tools

In deze module kijken we naar wat er nodig is om zelf te testen: welke methodes kun je gebruiken, welke tools zijn er en welke stappen er nodig zijn om tot een goede toegankelijkheidsonderzoek te komen.

Datum: 14 februari 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Web Accessibility Testing: Basic Methods and Tools
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 3: Toegankelijke gebruikerservaring ontwerpen

Toegankelijkheid is meer dan het voldoen aan WCAG. Eenvoud, goede lay-out, duidelijke teksten: dit zijn allemaal aspecten die belangrijk zijn voor iedereen. We plaatsen toegankelijkheid in het bredere kader van gebruiksvriendelijkheid en vindbaarheid.

Datum: 7 maart 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/9341661365 (account 1)
Voorbereiding: Designing an Accessible User Experience
Docent: Jaap van de Putte

Dagdeel 4: Semantiek en structuur

Semantische structuur is de basis van toegankelijke opmaak. Schermlezers vertrouwen op de betekenis van HTML-elementen en attributen om informatie over te brengen aan mensen die blind zijn. Door de semantische opmaak kunnen browsers toegankelijkheidscues en informatie ontleden via de toegankelijkheids-API en die informatie doorgeven aan gebruikers via ondersteunende technologieën, zoals schermlezers.

Datum: 21 maart  2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Semantic Structure and Navigation
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 5: Afbeeldingen, SVG en kleur

Mensen die blind zijn, hebben geen directe toegang tot afbeeldingen. Ze luisteren naar hun schermlezers die de alternatieve tekst lezen die de ontwikkelaar of maker van de inhoud voor de afbeelding heeft verstrekt. Bij doofblinde gebruikers wordt de tekst omgezet in brailletekens die ze met hun vingers voelen.

Datum: 28 maart 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/9341661365 (account 1)
Voorbereiding: Images, SVG, and Canvas
Visual Design and Colors
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 6: Responsive design en zoomen

Een van de beste dingen die ontwerpers en ontwikkelaars kunnen doen om te ontwerpen voor mensen met een slecht gezichtsvermogen, is het maken van responsieve ontwerpen die zich aanpassen aan kleine schermen en waarmee gebruikers kunnen inzoomen. Gebruikers met een slecht gezichtsvermogen moeten de inhoud vaak vergroten en kunnen een combinatie gebruiken van browserzoom plus een afzonderlijk schermvergroter zoals ZoomText of andere hulpmiddelen voor slechtziendheid.

Datum: 4 april 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Responsive Design and Zoom
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 7: Beeld, video en audio

De methoden om video en audio toegankelijk te maken voor doelgroepen met een zintuiglijke beperking (doof of slechthorend, blind of slechtziend en doofblind).

Datum: 18 april 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Multimedia, Animations, and Motion
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 8: Custom JavaScript en ARIA-widgets

Dit onderwerp behandelt een breed scala aan onderwerpen met betrekking tot het maken van aangepaste widgets met ARIA-methoden (accessible rich internet applications). Om met succes een aangepaste widget te maken, moet je technieken kennen die verband houden met ARIA zelf (zoals naam, rol, waarde, beschrijving en live-regio's) en toetsenbordtoegankelijkheid (alle basisconcepten, plus een goed begrip van het ARIA-toetsenbord model). Voorbeeld van ARIA-widget: een waarschuwing op de pagina bij het foutief invullen van een invoerveld van een formulier.

Datum: 9 mei 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online (account 3)
Voorbereiding: Custom JavaScript/ARIA Widgets
Docent: Bart Simons

Dagdeel 9: (1) Testen met screenreaders en (2) apparaat-onafhankelijke invoer

(1) Testen met schermlezers is de enige manier om te weten of u daadwerkelijk compatibel bent met schermlezers, vooral als het gaat om dynamische inhoud en aangepaste widgets.
(2) Gebruikers moeten kunnen communiceren met webinhoud met een muis, een toetsenbord, een aanraakapparaat en via spraakinvoer. Als een van deze methoden niet beschikbaar is, kan ten minste één groep gebruikers met een handicap uw webinhoud niet gebruiken. In deze module worden de regels en technieken besproken om ervoor te zorgen dat gebruikers uw inhoud, scriptgebeurtenissen, aangepaste widgets enzovoort kunnen gebruiken, ongeacht het soort invoerapparaat dat ze gebruiken.

Datum: 23 mei 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Web Accessibility Testing: Screen Readers
Device-Independent User Input Methods
Docenten: Yulia Valencia en Renate Roke

Dagdeel 10: Formulieren

Om gebruikers te laten weten hoe ze een formulier moeten invullen, moet het formulier toegankelijk zijn. Voor het grootste deel is dit eenvoudig te doen. Sleutelbegrippen zijn onder meer: labels voor formulierinvoer, labels voor groepen ingangen, instructies en aanwijzigingen, foutpreventie, formuliervalidatie.

Datum: 30 mei 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Form Labels, Instructions, and Validation
Docent: Ron Zuidema

Dagdeel 11: Dynamische updates, AJAX en Single-Page-websites

Deze module onderzoekt verschillende gebruiksscenario's van dynamische inhoud, waaronder getimede gebeurtenissen, AJAX-methoden en toepassingen met één pagina.

Datum: 13 juni 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: Dynamic Updates, AJAX, and Single-Page Apps
Docent: Bart Simons

Dagdeel 12: Toetsing volgens WCAG-EM & beoordelen en begrijpen van audits

Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM) is een methode om te bepalen hoe goed een website voldoet aan de WCAG. WCAG-EM is van toepassing op alle websites, inclusief webapplicaties en mobiele websites. Het behandelt verschillende situaties, waaronder zelfevaluatie en evaluatie door derden. Het is onafhankelijk van bepaalde evaluatietools, webbrowsers of ondersteunende technologieën.

Datum: 20 juni 2023
Tijden: 9.30 - 12.00 uur
Locatie: Online: zoom.us/j/2815793877 (account 2)
Voorbereiding: WCAG Conformance Testing, Detailed Methodology
Docenten: Yulia Valencia en Renate Roke

Dagdelen 13 en 14: (1) PDF en (2) Continue ontwikkeling als professional

(1) Toetsen van PDF, (2) Waar haal je je documentatie op, hoe lees je de WCAG-documentatie, waar vind je de juiste informatie, hoe nu verder?

Datum: 27 juni 2023
Tijden: 10.00 - 16.00 uur
Locatie: Locatie Domstad (Utrecht)
Voorbereiding: Literatuur volgt
Docenten: Jaap van de Putte en Ron Zuidema

Na de opleiding

Na de opleiding volgt een examen. Het examen bestaat uit:

 • Online toets in de leeromgeving
 • Uitvoeren van een beperkt toegankelijkheidsonderzoek

Slaag je voor het examen, dan ontvang je het certificaat van de opleiding.

Praktisch

Cursusduur

14 dagdelen, 12 dagdelen van 9.30 - 12.00 uur, laatste dag: 10.00 - 16.00 uur

Datum/data

 • 31 januari 2023 t/m 27 juni 2023

Locatie

Online en laatste dag Cursus en Vergadercentrum Domstad

Kosten

€ 4.495 ex btw + kosten examen € 300 ex btw

Docenten

In-company

Deze training geven wij ook in-company.

 

Naar boven